Loading...

Marka Tescili

​Marka Tescili Nedir ?

Bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan, kişi adlarından, sözcüklerden, şekillerden harflerden veya sayılardan oluşan her türlü işarete MARKA denir.

Marka Tescili Niçin Yapılmalıdır?

Tüm dünyada faaliyet gösteren her firma ürün ya da hizmetlerini tanıtıcı bir marka kullanmaktadır. Ürün ve hizmetlerin aynı ya da benzer faaliyet kolundaki rakiplerden ayırt edici olabilmesi için bir marka kullanılmak zorundadır. Marka, müşterilerle ürün ve hizmetler arasındaki önemli bir köprüdür. Markanın tüketiciler arasında belli bir üne kavuşmasını beklemek ve daha sonra tescil başvurusunda bulunmak çok sık yapılan ve hak kaybının önlenmesinin güç olduğu bir durumdur.

Günümüzün ağır rekabet koşullarında markalaşma büyük önem taşımaktadır. Aynı iş kolunda faaliyet gösteren firmalar, ürün ve hizmetlerinin kalitesini arttırmanın yanında kullanmış oldukları markalara yatırım yapmakta, markalarını tanıtmak için reklâm yapmakta ve bu yolla tüketici ile aralarında bir köprü kurmaya çalışmaktadırlar. 

Türk Patent Enstitüsü'nce tescil edilmemiş olan markalar yasal olarak kullanan kişiye ait değildir. Koruma altına alınmamış marka, hak sahibi tarafından tanıtılmaya çalışıldığı dönemde, başka bir başvuru sahibi tarafından tescil altına alınabilmekte ve bu durumda hak sahibinin yasal yollara müracaat ederek hakkını ispat etmesi gerekmektedir. Böyle bir hak hırsızlığı ile karşılaşılması, gerçek hak sahibinin ya markasından vazgeçmesine ya da maddi ve manevi açıdan yıpranmasına neden olmaktadır. 

Patent Nedir ?

Patent, ürün veya buluş sahibine devlet tarafından verilen; buluşun kullanılması, satışı, pazarlanması, çoğaltılması, bir benzerinin elde edilmesi gibi alanlarda ayrıcalıklar getiren mutlak bir hak ve bu hakkı kanıtlayan resmî bir belgedir.

Patentli bir buluş, buluş sahibine buluş üzerinden ekonomik olarak yararlanma hakkı verirken, üçüncü kişilerin buluştan yararlanmasını men etme yetkisi sağlamaktadır.

Patentli bir buluş; alınıp, satılabilen, kiralanıp, kiraya verilebilen diğer mallar gibi buluş sahibinin mülkiyeti haline gelir. Patentler alındıkları ülkeler için hak sahipliği doğurur. 

Türkiye'de alınmış bir patent, sadece Türkiye içinde sahibine hak sağlamaktadır ve patentli ürünleri başkalarının Türkiye'ye ithal etmesi durumunda, hak sahibine ithali durdurma hakkı verir. 

Marka ve Patent Tescili konusunda bizimle iletişime geçebilir veya www.markapatenttescili.com adresini ziyaret edebilirsiniz.